Så säljer du ditt företag – företagsmäklaren tipsar

Hur säljer man egentligen ett företag och hur ser förmedlingsprocessen ut? Företagsmäklaren Anders Ölve på Nextor Group delar sina bästa tips på vad du som företagsägare i Stockholm behöver tänka på när du funderar på att sälja vidare din verksamhet. 

Planerar du att göra en exit? Det finns många anledningar till att sälja av ett bolag. Förändrad livssituation, nya marknadsförutsättningar och generationsskifte är bara några av dem. Oavsett vad som ligger till grund för ditt beslut, är det många viktiga frågor och detaljer att ta ställning till för dig som ägare. Vem ska ta över verksamheten och hur kommer ett ägarbyte att påverka personal och övriga personer knutna till företaget? Hur mycket är företaget egentligen värt och hur ser själva överlåtelseprocessen ut?

Anders Ölve arbetar som företagsmäklare på Nextor Group AB i Stockholm, och har hjälpt många företagsägare från planeringsstadium hela vägen till lyckad affär och rekommenderar att man börjar förbereda försäljningen i god tid.

– Funderar du på att sälja företaget, är det klokt att sätta igång i ett så tidigt skede som möjligt, helst något eller några år i förväg. Du behöver tid för eftertanke och för att hinna reda ut alla de frågetecken som hör till en sådan här process. Först då kan du få fram ett riktigt bra beslutsunderlag för att kunna göra bästa möjliga affär.

 

Funderar du på att sälja företaget, är det klokt att sätta igång i ett så tidigt skede som möjligt
Se vilka lediga verksamheter med lokal i Stockholm vi visar just nu »

 

 

Frågorna att svara på vid en affärsöverlåtelse

 

Vissa delar av underlaget vid en affärsöverlåtelse, såsom tankearbete och andra mjukare värden, menar Anders att du som företagsägare kan ta fram på egen hand, medan andra delar, såsom korrekta juridiska och ekonomiska underlag fordrar professionell hjälp och rådgivning.

–  Försök alltid att få till en så ren och okomplicerad affär som möjligt, både för dig själv och för den potentiella köparen. Försäkra dig om att alla avtal är på plats och fundera kring eventuella leasingåtaganden och andra bundna avtal.

–  Det får inte finnas några frågetecken, eftersom de riskerar att bli hinder i processen för en framtida köpare.

 

Vilka är då dessa frågor som tillsammans kan skapa ett stabilt underlag för den kommande försäljningen? Kan du besvara nedanstående frågor, har du kommit en god bit på väg:

 

 • När är den mest optimala tidpunkten att sälja?
 • Exakt hur mycket är bolaget värt och reflekterar det efterfrågan på marknaden idag?
 • Vad blir överlåtelsepriset?
 • Kan du som ägare själv göra något för att påverka priset?
 • Vilken typ av köpare är du ute efter?
 • Var finns potentiella köpare?
 • Har du önskemål om hur företaget ska fortsätta att drivas?
 • Vad vill du göra efter försäljning? Önskar du fortsätta vara delaktig i företaget, och isåfall hur?
 • Hur ser den nya ägarens ekonomi ut?
 • När och hur ska tillträde äga rum?
 • Vill du att affären offentliggörs eller sköts diskret?
 • Vilka juridiska avtal behöver upprättas och undertecknas?

 

 

En butik med bra läge i Stockholm kan ha ett stort värde tack vare omsättningen som flödet i butiken ger.
Hitta en ledig butikslokal i Stockholm som passar dina behov »

 

Varför anlita en företagsmäklare?


Att sälja ett företag är för många deras livs viktigaste, och kanske största, affär. Något som kräver en väl genomtänkt strategi och planering.

 

–  Det är absolut nödvändigt och en stor trygghet för både köpare och säljare att kunna vila på en god och bred juridisk grund, berättar Anders och understryker vikten av att allt i överlåtelsen regleras i avtal.

 

–  Tydliga avtal eliminerar oro och uppkomsten av tveksamheter kring själva transaktionen.

 

Med flera decennier av företagsförmedling bakom sig har Nextor Group företrätt företagare i Stockholm i att finna rätt köpare till verksamheter såsom restauranger, cafeer, salonger och butiker. Tack vare sin storlek och sitt gedigna kontaktnätverk når de ut till alla potentiella köpare, vilket också garanterar att affären når sitt maximala marknadspris.

 

–  Vi utvärderar bolaget, ser till att alla parter uppfyller sin del av gällande regelverk och kontrollerar uppgifter, berättar Anders och tillägger att Nextor även upprättar avtal, hittar rätt köpare till rätt pris och gör en grundlig genomgång av hur finansieringen ska gå till.

–  Kort sagt tar vi hand om hela förmedlingsprocessen från A till Ö och säkerställer en trygg och lönsam affär för såväl köpare som säljare, avslutar Ander Ölve.

 

Nextor företagsmäklare sköter hela förmedlingsprocessen och säkerställer en trygg och lönsam affär för såväl köpare som säljare

 

Vill du ha hjälp?

Nextor är företagsmäklaren som är specialiserad på affärsöverlåtelser, lokaliserade inom Stockholmsområdet med särskilt fokus på innerstaden. Vare sig du vill överlåta en verksamhet eller lokal i Vasastan, Gamla stan, Norrmalm, Stockholm city, på Kungsholmen, Södermalm eller Östermalm, blir Nextor din trygga hand igenom hela överlåtelseprocessen av såväl verksamhet som lokal.

Läs hur du kan överlåta din Stockholms-verksamhet med Nextors företagsförmedling »

 

 

 

Hör av dig så berättar vi mer