Hitta rätt lokal för din restaurang i Stockholm

Rätt restauranglokal i Stockholm

Hitta rätt lokal för din restaurang i Stockholm

 

Hur hittar man en ledig restauranglokal i Stockholm, som känns rätt för både verksamheten och plånboken? Vad behöver du egentligen ha koll på när det gäller lokalens läge och potential för att det ska kunna bli en vinstdrivande investering? Det hjälper vi dig att reda ut i den här artikeln.

 

Att leta efter en ledig restauranglokal i Stockholm är främst en fråga gällande tillgänglighet och budget. Men det finns flera faktorer som du kan behöva se över för att hitta den mest passande lokalen för just din restaurangverksamhet. Detta för att du ska kunna skapa en så optimal och inbjudande restaurangmiljö som möjligt.

 

Trevilg cafelokal i Stockholm
Tänk efter vad som är viktigt för att lyckas med val av restauranglokal i Stockholm

 


 Se våra lediga restauranger till salu i Stockholm just nu.


 

Lägets betydelse för restaurangen i Stockholm

 

När man letar efter en ledig lokal i Stockholm så brukar man dela in de aktuella områdena i tre olika zoner: A-, B- och C-zon.

A-zonerna är de mest attraktiva delarna i innerstan. Dessa är främst belägna utmed huvudstråk, där det finns goda kommunikationer och mycket folk i rörelse. B-zonerna är de områden som ligger utmed lite mindre gator i innerstan, exempelvis tvärgator till huvudstråken som har mindre genomströmning av människor. Det område som räknas till C-zonen är de som ligger en bit utanför centrum, ofta i anslutning till större shoppingcentrum.

Du behöver alltså fundera över vilken zon som passar bäst för din typ av verksamhet och för din målgrupp när du börjar leta efter en lokal. För att ta reda på det måste du förstå hur och var din målgrupp lever sina liv i stan och vilken restaurangupplevelse de letar efter; den som erbjuder naturskön utsikt, stadspuls eller den med tillhörande butiker och shoppingmöjligheter? Hur kan ditt val av lokal och läge göra det så enkelt som möjligt för dina gäster att hitta dit och sedan återkomma – igen och igen?

 

Läget är viktigt för att designa restaurangen eller caféet och dess erbjudande för målgruppen i Stockholmsstadsdelen

 


 Hitta en ledig lokal på Östermalm »


 

Hur skapar man rätt atmosfär i restauranglokalen?

 

För att kunna få till rätt atmosfär i restaurangen är det viktigt att först se till vilken funktion som lokalen ska fylla – ska det till exempel vara en plats för lunchmöten, middagsgäster eller kanske fester och events? Fundera sedan på vilket formuttryck som är passande för dessa olika typer av restaurangmiljöer. En bra balans mellan funktion och form är det som sedan sätter tonen för stämningen i lokalen.

 

Funktion:

  • Storleken på lokalen måste vara anpassad efter hur många personer som du tänkt att din restaurang ska kunna ta emot och servera. För att servicen ska kunna vara effektiv, oavsett om den sker vid bord, bar eller direkt över disk, så behöver det finnas bra med utrymme mellan de olika funktionsytorna. Gör även en avvägning mellan utrymme för en eventuell bar och/eller sittplatser.
  • Akustiklösningar – Finns akustiktak eller annan ljudisolering på plats i lokalen? Annars är det en investering som måste göras, för att kunna kontrollera så att ljudnivåerna inte blir störande för gästerna.

 

Form:

 

  • Ditt val av inredning, färg- och materialval.
  • Belysningen i restaurangen är av stor vikt för att sätta stämningen där. Behöver du ha många ljuskällor? Ska belysningen vara dämpad, eller behöver den vara stark och mer praktisk? Och så vidare.
  • Tänk på att även mindre detaljer bör följa samma stil, från glas och porslin, till dekorationer i lokalen. Ett genomtänkt och bra formkoncept bidrar till en god atmosfär i lokalen och bland gästerna.

 

 

Vilken hyresnivå gäller för restauranglokaler i Stockholm?

 

Kostnaderna för att hyra en lokal i Stockholm varierar mycket och beror främst på två faktorer: läget och efterfrågan. Ett läge som ligger i A-zonen är i en högre prisklass, medan B- och C-zonerna har något lägre hyreskostnader. Det som är värt att notera här är att det även kan vara stora variationer på hyresnivåerna i A-zonerna i innerstan, till exempel mellan Södermalm och Östermalm.

Ett exempel: En lokal på Södermalm med 77 m2 har i dagsläget en årlig hyra på motsvarande 2900 kr per kvadratmeter. En liknande lokal med en yta på 83 m2 på Östermalm har en hyreskostnad på motsvarande 3900 kr/kvm och år.

I din budget för lokalkostnader bör det även finnas utrymme för eventuella anpassningar av lokalen och andra avgifter, en buffert för om något oväntat skulle inträffa. Du bör också se över vilka inventarier och eventuella förråd och andra förvaringsutrymmen som ingår i hyran för lokalen innan kontraktet skrivs på.

 


 

Få fler råd och hjälp med att hitta rätt restauranglokal i Stockholm

 

Hör av dig så berättar vi mer